wtorek, 1 października 2013

Bułki z delikatnym czosnkowym aromatem

Wstaję rano. Za oknem zimno tak, że aż mnie dreszcz przechodzi. Nie ma pieczywa na śniadanie, a ja strasznie mam ochotę na kanapkę z pomidorem. Rozterka wielka, bo w domu jest tak przyjemnie, a do bułek tak zimno. I nagle przyszła mi do głowy myśl o upieczeniu bułeczek na śniadanie - i gdy poczułam w wyobraźni zapach świeżego gorącego pieczywa, i gdy zobaczyłam roztapiające na nim masło... Wiedziałam, że dziś nie wyjdę do sklepu:)

Mimo że miałam w domu drożdże, zaczęłam poszukiwania przepisów na bułki bez drożdży. Wiadomo - nie chciałam czekać, aż ciasto wyrośnie, głód już mnie powoli dopadał. Przejrzałam więc internet i znalazłam coś dla siebie. Pierwotny przepis na dzisiejsze bułki znajduje się na wielu blogach, co ciekawe - każdy przedstawia go jako swój własny. Ja lekko go zmodyfikowałam, dodając ciut więcej mąki i granulowany czosnek dla aromatu oraz zwiększając temperaturę pieczenia. Bułki wyszły rewelacyjne, takie ciężkie, mięsiste, z wierzchu chrupiące, a w środku idealne. I co najważniejsze w przypadku śniadania - bardzo szybko się je przygotowuje!


BUŁKI Z DELIKATNYM CZOSNKOWYM AROMATEM


Składniki:
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki granulowanego czosnku
150 ml mleka
2 jajka
40 g masła


I co dalej?
Sypkie produkty wymieszaj, następnie dodaj masło i utrzyj palcami. Dodaj jajka i mleko i porządnie zagnieć ciasto. Następnie podziel je na części i stwórz z niego dowolnego kształtu bułki - tu masz pełne pole  do popisu, ciasto łatwo się odkształca, można więc szaleć do woli i tworzyć różnego rodzaju buły. Z podanej porcji wychodzi około 8 średniej wielkości bułek.
Piecz w temperaturze 200 stopni aż do uzyskania złotego koloru (mi wyszło około 25 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz