czwartek, 26 września 2013

Śliwki w czekoladowym cieście

Ostatnio miałam ochotę na ciasto z owocami, w domu były śliwki. Ruszyłam więc do lodówki po drożdże z myślą o drożdżowym ze śliwkami i wtedy nagle wpadł do głowy pomysł. Są śliwki w czekoladzie, powidła śliwkowe z czekoladą (mistrzostwo - w tym roku nie produkowałam z powodu braku czasu, ale udało mi się uchować jeszcze dwa zeszłoroczne słoiki, przepisów w internecie jest mnóstwo, bo to modny ostatnio owocowy przetwór, jednak w wolnym czasie postaram się wrzucić również przepis od siebie:))...Tak powstał pomysł na czekoladowe ciasto ze śliwkami. Jak większość moich pomysłów - jest szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego obłędnie pyszne:)


MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Składniki (na małą blachę keksówkę):
1 szklanka mąki (z czubkiem)
1/2szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
czekolada mleczna
kilka śliwek


I co dalej?
Zmiksuj jajka z cukrem, mlekiem i tłuszczem. Mąkę wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodaj do reszty składników i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Do gotowego ciasta dodaj kilka kostek czekolady połamanych na mniejsze kawałki i przemieszaj łyżką. Blachę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą lub kaszą manną i wylej gotowe ciasto. Na wierzch kładź pocięte na pół śliwki. Nie oszczędzaj ich - im więcej się zmieści, tym lepiej (na przykład postaw je pionowo, a nie na płasko). Piecz w 180 stopniach około 50 minut.
Ciasto jest mocno czekoladowe, ale ja nie mogę się oprzeć, aby nie polać go jeszcze czekoladową polewą.
Rozpuść kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej, dodaj łyżeczkę oleju, 2 łyżeczki mleka i polej ciasto. Najlepiej poczekać, aż polewa zastygnie, chociaż nie jest to proste, bo ciasto pachnie obłędnie, a spływająca po nim czekolada sprawia, że ciężko się mu oprzeć.


Smacznego czekoladowego obżarstwa!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz