piątek, 12 lipca 2013

Ciastka do schrupania!

Co powiecie na pyszne, domowej roboty, kruche ciastka? Takie pieguski, w dzisiejszym wydaniu - z gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciastka są boskie, a przygotowuje się je bardzo szybko. Czyli takie w sam raz dla mnie i mojego czasowego deficytu.


 

PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM



Składniki:
pół kostki masła
90 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
300 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka czekolady gorzkiej
duża garść wiórków kokosowych

I co dalej?
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Możesz mieszać mikserem, ja od początku używałam tylko łyżki. Gdy ciasto jest już dokładnie wymieszane i ma odpowiednią konsystencję (kontroluj to, dodając stopniowo mąkę! gdy ciasto będzie już twarde i suche, oznacza to, że jest jej za dużo - można wtedy dolać odrobinę mleka). Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę deserową oraz wiórki kokosowe.


Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Ciastka rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Stwórz z nich "placki" o odrobinę mniejszej średnicy, niż chcesz uzyskać ciasteczka (w trakcie pieczenia delikatnie się rozpłyną). Piecz, aż zrobią się złociste, czyli około 15 minut.

Ciastka fantastycznie smakują ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze rozpuszczona. Ale następnego dnia, gdy podeschną, są również genialne! O ile uda się je zachować do następnego dnia... :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz