Jednym z pomysłów na wykorzystanie już lekko czerstwego pieczywa, który często stosuję i który uwielbia J. są grzanki. Świeżego, chrupiącego pieczywka zawsze szkoda mi wykorzystywać do grzanek - dużo lepiej smakuje w pysznej kanapce z twarożkiem, pastą jajeczną, czy po prostu plastrem sera lub wędliny i pomidorem.
Zapiekanki robię zwykle z tego, co mam akurat w lodówce. Lubię takie napakowane, z cebulą, wędliną, papryką, pieczarkami, kiszonym ogórkiem, ale często zdarza mi się robić grzanki z samym serem i ziołami.
Dziś proponuję zapiekanki z mielonym mięsem. Są obłędnie smaczne!
ZAPIEKANKI Z MIĘSEM
Składniki:
kilka kromek chleba
200g mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
kilka oliwek
tymianek, oregano, sól, pieprz
sos Develey Czosnek Chilli
starty ser żółty
I co dalej?
Cebulę pokrój z drobną kostkę, podsmaż na patelni razem z mięsem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Kromki chleba posmaruj sosem (można wykorzystać zwykły keczup) i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą kromkę nałóż przygotowane mięso.
Po wierzchu posyp pokrojonymi na pół oliwkami (możesz dodać je bezpośrednio do mięsa podczas smażenia - ja dodałam je później, bo J. nie lubi oliwek:)). Posyp obficie żółtym serem i wstaw do piekarnika.
Grzanki są gotowe, gdy ser jest rozpuszczony, chleb lekko chrupiący. Uważaj, żeby nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku - za bardzo się wysuszą, będą się mocno kruszyć, a ser nie będzie się ciągnął - a to przecież największa przyjemność:)
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Etykiety
PRZEPISY
(25)
na ciepło
(11)
owoce
(9)
na słodko
(8)
warzywa
(8)
ciasta
(6)
mięso
(6)
przemyślenia
(5)
zupy
(5)
NA ZIMNO
(3)
ciasteczka
(3)
drugie dania
(3)
pieczywo
(3)
przekąski
(3)
DO PICIA
(2)
koktajle
(2)
sport
(2)
Gdańsk
(1)
desery
(1)
grill
(1)
na zdrowie
(1)
pierogi
(1)
sałatki
(1)
smocze łodzie
(1)
tarty i quiche
(1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz