piątek, 30 sierpnia 2013

Wicemistrzowski sernik

Dlaczego wicemistrzowski? Bo tak właśnie może tytułować się osoba, która go wykonała:) Po powrocie z Klubowych Mistrzostw Europy nie miałam siły ruszyć nawet małym palcem u ręki. Wystarczył jednak dzień odpoczynku, żebym w końcu z ogromną radością i bez żadnych skrupułów i wyrzutów sumienia, że mam coś innego do roboty - mogła wkroczyć do kuchni i szykować pyszne jedzonko. To nie znaczy, że już wypoczęłam, na pewno nie fizycznie. Ale psychicznie czuję się znacznie lepiej:) No i wyniki, jakie udało nam się osiągnąć również bardzo pozytywnie mnie nastrajają (chcesz wiedzieć więcej? wejdź na www.smokipolnocy.pl). Podwójnie wygrany finał B i czasy godne mistrzów Polski, a parę lat temu nawet mistrzów Europy - to naprawdę coś, co sprawia, że chce się dalej trenować i być coraz lepszym . Dlatego już niedługo, jak odzyskam w pełni siły, wracam na treningi z potrójną mocą! Mam wiele planów i postanowień odnośnie mojego trenowania, zresztą nie tylko - dotyczą one również całego życia.
Z okazji mojego powrotu do świata żywych, w pełni świadomych i prawidłowo funkcjonujących ludzi - sernik. Na kruchym kakaowym spodzie, z dodatkiem musu z czerwonej śliwki, która nadaje mu lekko kwaskowaty smak. Rozpływa się w ustach!

SERNIK Z MUSEM Z CZERWONEJ ŚLIWKI


Składniki:
spód:
200g mąki
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao
7 łyżek mleka
pół kostki masła


masa serowa:
3 żółtka
50g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
piana z 3 białek, szczypta soli
500g twarogu do sernika

 
mus:
1 śliwka czerwona
3 łyżki cukru


 
I co dalej?
Z podanych składników dokładnie wyrób ciasto, wsadź do lodówki, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotuj masę serową. Utrzyj żółtka z cukrem, następnie dodaj ser. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij je na sztywną pianę, dodaj  do masy serowej. Mieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
Śliwkę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię dodając cukier. Smaż przez kilka minut, aż owoce zmiękną i zaczną puszczać sok. Przełóż wszystko do małej miseczki i zmiksuj blenderem.



Schłodzonym kruchym ciastem oklej dokładnie tortownicę. Nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Wyjmij ciasto i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika wylej na ciasto masę serową, a na wierzch nałóż delikatnie mus owocowy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik, lekko uchylając drzwiczki. Nie wyjmuj go z piekarnika - sernik musi stygnąć powoli!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz