Niby są wakacje, a ja nie mam czasu odpocząć. I na dodatek tym razem sama nie wiem, czy się z tego cieszę, czy nie. Lubię mieć dużo na głowie, ale lubię też, gdy wszystko, co mam do zrobienia narzucam sobie sama. Teraz jednak mam na głowie dużo niechcianych rzeczy. Czekam na święty spokój zajadając pyszną zupkę.
ZUPA KREM Z KALAFIORA
Składniki:
1 duży kalafior
1 cebula
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
kostka rosołowa warzywna
szczypta gałki muszkatołowej
bazylia
sól, pieprz, vegeta
oliwa z oliwek extra vergine
I co dalej?
Cebulę i ziemniaka pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj umyty kalafior podzielony na różyczki, podsmaż chwilę i następnie zalej wodą, tak by przykryła warzywa. Dodaj kostkę rosołową i gotuj, aż kalafior i ziemniaki zmiękną. Dopraw w razie potrzeby solą, pieprzem oraz vegetą. Zmiksuj wszystko blenderem, jeśli zupa nie ma oczekiwanej przez ciebie konsystencji - dolej przegotowanej wody. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, dodaj sporo bazylii.
Przed podaniem ozdób kilkoma kroplami oliwy. Można dodać świeży koperek!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz