niedziela, 4 sierpnia 2013

Jagody!

Ostatnio będąc u rodziców miałam okazję zajadać się najpyszniejszym na świecie sernikiem na zimno - made by moja Mama :) Jest to najprostsza wersja sernika na zimno, za którą osobiście najbardziej przepadam. Zdjęcia niestety nie najlepszej jakości, bo robione telefonem - nie byłam przygotowana na takie wspaniałości - dzielę się jednak tym, co mam, bo jest pysznie! I do tego te jagódki! Mniam!

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI



Składniki:
galaretki (3 kolory - tutaj: pomarańczowa, cytrynowa, wiśniowa)
1 serek homogenizowany (400g)
paczka biszkoptów
jagody


I co dalej?
Przygotuj pomarańczową galaretkę (ważne, wykorzystaj mniej wody niż w przepisie na opakowaniu - około 300 ml), poczekaj aż przestygnie i zmiksuj ją z serkiem waniliowym. Na tortownicy wyłóż biszkopty, następnie zalej je płynną masą sernikową. Jeśli chcesz, aby biszkopty pozostały na dnie, jako spód do sernika, lej masę powoli i daj jej porządnie wsiąknąć w biszkopty. Możesz jednak po prostu szybko wlać całą masę, nie czekając na wsiąkanie - wtedy niektóre biszkopty uniosą się i zastygną na całym przekroju sernika. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

W tym czasie przygotuj kolejną galaretkę - wiśniową, podobnie - wykorzystaj mniej wody. Gdy przestygnie wlej ją do tortownicy i wstaw do lodówki.

Ostatnia warstwa sernika to jagody, zalane galaretką cytrynową. Koniecznie dobrze schłódź sernik! Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz